Waugh Thistleton Architects

Menu
Whitmore Road 1
Whitmore Road 2
Whitmore Road 3
Whitmore Road 4

Status

Completed
2012

Client

Private Client

Budget

£2.6 million

WTA partner Andrew Waugh formed a cooperative with friends to develop this project on a prime canal-side site in Hackney, to realise a shared dream of living and working in a CLT building.

APPROACH

The seven-storey scheme provides two floors of canal-side office space, a double-height photographic studio and three triple-height family apartments with rooftop gardens.

Zoom image

CLT structure

DESIGN

The CLT structure, which sits on a lower concrete ground floor, is arranged to minimise lateral spans and maximise the multilateral strength of the material. For the studio, the party walls above the space act as deep beams and the north and south facades as giant trusses, making a vast, 9m x 23m column-free space achievable in the centre of the building.

Zoom image

Photography studio

Further pushing the boundaries of timber design, its structural capabilities allow the entire lightweight, CLT structure to cantilever 1.5m over the canal-side.

Zoom image

Photography studio in construction

The CLT structure was erected on the tight site, bounded on two sides by existing buildings and the third by the canal, within five weeks, by a four-man team.

RESULT

The building is clad in sweet chestnut, a local, light durable hardwood. Timber reveals give depth to the elevations and large windows provide north light and canal views to the warm, quiet and insulated living and workspaces.