Waugh Thistleton Architects

Menu
10 Paul Street 1
10 Paul Street 2
10 Paul Street 3

Location

Hackney, London

Status

Completed
2017

Client

McLaren

RIBA workstages

Concept to Completion

8-10 Paul Street is located in the South Shoreditch Conservation Area. The site was previously occupied by a two storey office block with car parking facilities. Our building replaces this with a six to eight part storey hotel and small bar/restaurant, designed with consideration to the unique urban context of the area.

Zoom image

Massing sketches

Approach

The new hotel draws inspiration from the traditional warehouse and modern city buildings found in proximity to the site and its massing carefully relates to this. The building is divided into distinct volumes, breaking down the overall volume facing Paul Street.

Zoom image

Rear elevation

Design

The bedrooms are organised around a C-shaped circulation zone creating a south facing courtyard. This external courtyard serves as a communal space for the benefit of hotel residents and public who use the bar and restaurant, with the facade treatment used to create an intimate and inviting space.

Zoom image

Typical floor plan

Result

A considered range of materials were selected for the facade: patterned tiles and timber windows in the courtyard; brickwork for the taller vertical block; and ceramic tiles cladding the two smaller blocks.

Zoom image

Materiality study